Stavanger Øllag Hjemmebryggeraften

Fredag 28. august deltok jeg på mitt første hjemmebryggerarrangement. Jeg deltok med et av mine mest spennende brygg så langt, og det gikk over all forventning.

20150828_191127

Men først litt om selve arrangementet.

Som sagt, min første deltagelse som hjemmebrygger, og det var i meget godt selskap.
Liste over bryggeriene med hvilke øl de stilte opp med:

Hafrsfjord Mikrobryggeri / Galaxy IPA, Inline Hop Infused APA, HMB Ekspresso Stout
Bloody Rabbit / Saisoma Brett, Svart Kaninja IPA
Nr.16 / Down Under IPA, Despicable Black
Bekkefaret Bråde / Sommerpils Istid, URG IPA
Månaøl / Månalyst
Three Fingers / #11 Accidental Empire
Solstrøm Kjøkkenbryggeri / IX
Beer With Me / Only Goodness, Dompap #3, Saison Brett m/Mango
Ståk Nabobryggeri / Stout, Black IPA
Odins Laboratorium / Branta, Chen
Den Fulle Thrane / Thranes Helsekost, Hipsterbrygg
SlurpSlurp / 90min Pils, Pils Opp
Jørns Garasjebryggeri / Summer Music
Jåttå Bryggeri / Bondewit, Skallegrim IPA, Indian Summer
Pants Not Found / Rotten Apple, Fjellsaft
Øles Nanobryggeri / 123 Captain Leela, 124 Morbo Wheat IPA
Calypso Bryggeriet / Brown Ale Girl In The Ring, Evig Vandrer
SolliHagens Brygghus / Crazy India Saison Funk Edition

20150828_191136

Det var utrolig gøy å treffe andre som er like ølgale som jeg etterhvert har blitt, og utrolig gøy å prate øl i timevis, og selvfølgelig å smake på øl. Hele 35 ølsorter skulle vi smake oss igjennom denne kvelden (et bryggeri stilte ikke opp, så vi endte opp med 34). Det ble servert alt fra lys og frisk pils til heftig svart Imperial Stout med Espresso. IPA var en øltype som veldig mange valgte å stille med. Jeg liker veldig godt IPA, men det kan fort forsvinne litt i mengden når det blir mye av det. Kraftig humlesmak og høy bitterhet har en tendens til å overdøve andre smaker, men det var et par som skilte seg ut med spennende smaker i tillegg til masse bitterhet. Lyse og milde ølsorter sliter nok med å nå helt opp i slike arrangement der de skal konkurrere mot kraftige og smakfulle ølsorter. Er sikker på at det var en del av disse som virkelig fortjener mer skryt, men de falt litt av i dette selskapet. Ellers må jeg virkelig få skryte av et par bryggere som stilte kun med surøl, Odins Laboratorium og Den Fulle Thrane. Jeg har fått mer og mer sansen for surøl, så dette var noe som skilte seg ut, og var forfriskende innimellom alt det andre, stort pluss fra meg til disse karene +++ Skal også innrømme at Den Fulle Thrane sin Hipsterbrygg var absolutt min favoritt denne kvelden. Spennende surøl (berliner weisse) med store mengder røykmalt. Røyksmaken var godt kamuflert av syren, så dette var utrolig digg. I tillegg stilte Den Fulle Thrane med kveldens kuleste og mest kreative tappetårn.

20150828_191210

Ellers var Bloody Rabbit (som var fjorårets store vinnere) sin Saisoma Brett en stor favoritt. Fikk sikret meg en flaske med det brygget, og den skal få stå et par måneder på hylla og godgjøre seg. Er sikker på at dette er et brygg som bare vil bli bedre med tiden. Hafrsfjord Mikrobryggeri sin HMB Ekspresso Stout var helt nydelig. Stout med kaffe er en vinner smaksmessig. De stilte også med en APA som ble ekstra humlet under tapping. De hadde med seg en artig dings som de fylte opp med humle. Ølet ble presset igjennom humlen under tapping, slik at det fikk en helt fantastisk aroma! Månaøl har et konsept som de virkelig fortjener honnør for. Alt ølet de brygger, blir brygget med vann fra Månafossen. De kjører opp og henter vann når de skal brygge. Utrolig stilig konsept. Det var mye godt øl denne kvelden, og jeg er sikker på at jeg kunne trukket frem flere godbiter. Synes det var et høyt nivå på ølet som ble servert, men det er vanskelig å ta igjen alt i farten.

Så det viktigste av alt!!
Tro det eller ei, men jeg vant min gruppe, og i tillegg så vant jeg hele sulamitten.
I min gruppe fikk jeg flere stemmer enn 2. og 3. plass tilsammen, og totalt sett fikk jeg mer enn 20% av stemmene. Fikk en stemme mer enn Hafrsfjord Mikrobryggeri sin HMB Ekspresso Stout. For meg var dette nesten litt ubeskrivelig. Stiller opp i konkuranse etter å ha drevet med brygging i litt over 1 år, så stikker jeg av med seier. Takker og bukker til alle publikumere og de andre bryggerene som ga meg sin stemme, det var utrolig gøy…..tusen tusen takk!!!

Jeg stilte med et øl som egentlig var et litt sprøtt påfunn fra min side. Jeg hadde lest litt om øl som blir brygget med flere gjærsorter for å tilføre mer smak, så jeg valgte å prøve dette. Brukte først Vermont fra Yeastbay, så brukte jeg Saison II. I tillegg ville jeg prøve å brygge en Saison med ekstra mye humle. Humlen jeg valgte er Amarillo som er en humle som gir fruktighet og sitrus, pluss Sorachi Ace som gir smak og aroma av blomster og urter. Dill er en smak som kan stikke seg litt frem på Sorachi Ace. Jeg brukte en god del av begge disse humletypene, litt mer Amarillo enn Sorachi Ace. Ønsket også å tilføre litt ekstra fruktighet, så jeg kokte en essens på ananas, mango, appelsinzest, honning og korianderfrø. Denne essensen ble tilsatt i gjæringskaret. Jeg hadde noe tørket chili liggende som jeg ville prøve å tilsette, Aji Amarillo Peruvian Chili. Dette ble tilsatt i gjæringsdunken, og etter noen dager følte jeg det var nok kribling på tunga, så da fjernet jeg chilien. Helt til slutt når ølet var ferdig, så tappet jeg alt over på en glassballong og tilsatte Brett Brux, som er en villgjær som gir masse fruktighet og litt funky smak og aroma. Synes selv at resultatet ble så bra at jeg ville stille opp med dette på hjemmebryggeraften. Ølet har masse smak og aroma, fruktig, funky, balansert bitterhet, fin prikking på tunga og ganen, og passe tørt.

Oppskrift på vinnerølet kommer i et eget innlegg, så det er bare å følge med 😉

Crazy India Saison Funk Edition

 

Vinnerølet på Untappd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.