Salikatt for en dag!

Jeg var så freidig at jeg rett og slett spurte Bjarte om jeg kunne bli med på en bryggedag for så å blogge om Salikatt Bryggeri, «Ja det hørtes kjekt ut» svarte han. Salikatt så kult tenkte jeg 😀

 

Personlig er jeg blitt en ølnerd som leser litteratur om øl, følger med i FB grupper, blogger og er ganske så aktiv til tider. Fant jo fort ut at jeg fikk lyst til å blogge litt om mine egne erfaringer, og etterhvert om ølrelaterte tema. Tanken om å blogge om lokale bryggerier traff meg etter jeg hadde den fantastiske bryggedagen hos Austmann Bryggeri i januar. Tok etterhvert kontakt med lokale bryggeri som stilte seg overraskende positivt til forespørselen. Synes det var ekstra stas at Salikatt tok dette så på sparket og inviterte meg kjapt til en bryggedag der vi skulle brygge Junaiten, Salikatt sin American Pale Ale som selges i butikk. For meg er dette vinn vinn. Mer ølrelatert innhold til bloggen, økt kompetanse innen ølbrygging i større skala, få spredd info om Salikatt og på toppen av det hele få være med og brygge øl!

Litt om Salikatt.

Salikatt Bryggeri er et familieeid mikrobryggeri som ble startet av Bjarte og Tonje Halvorsen. Målet deres er ikke store volum, men ølet skal være godt og det skal være ferskt. Salikatt så godt øl!
Utrolig kult at de går helt inn for å være lokale når det gjelder navn på bryggeri og navn på øl. Makksure, Jysla Brune, Hommlehåve, Junaiten er eksempler på navn på øl fra Salikatt med skikkelig siddis svung over navnet.


Salikatt ble av RateBeer kåret til beste nyoppstartede bryggeri i Norge 2016, for en start sier jeg bare, gratulasjoner til Bjarte og Tonje fra SolliHagens Brygghus!
Bjarte og Tonje har drevet med hjemmebrygging i flere år og vil tro det er en lidenskap til hobbyen som har ført til det store skrittet å starte eget bryggeri. Bjarte er utdannet sivilingeniør innen mekaniske fag og har tatt jobb hos Lervig, Kinn og To Tårn for å bygge seg opp bryggerikompetanse. Utdannelsen kom nok godt med når bryggeriet skulle bygges, og jeg må si jeg ble mektig imponert over hva Bjarte har fått til av gamle melketanker fra Tine. Det meste er hjemmesnekret og har blitt kappet, sveiset, snudd, satt og satt på høykant. Gamle melketanker er blitt til tanker for varmt og kaldt vann, kokekjel og meskekar, og hele sullamitten er satt opp til et supert mikrobryggeri, nesten som et stort hjemmebryggeri. Forstod fort at han er litt kontrollfreak i tillegg, for han har full kontroll på temperatur, volum og hastighet på vann han flytter mellom tanker og kar. Morsomt å se likheten og ulikhetene mellom Austmann sitt hjemmebygde bryggeri (gamle Kinn sitt bryggeri) og Salikatt sitt bryggeri.

Rett og slett digger flaskefylle/korkemaskinen han har bygget seg, snakk om kreativitet. Et mini halvautomatisk, tappe/korkemaskin som spyler flaskene med CO2, fyller øl og til slutt korker, 4 flasker i slengen for hver etappe. Bryggeriet blir oppdatert litt etter litt, og de har nylig fått seg 2 ekstra gjæringstanker og fått økt kapasiteten betraktelig. Det er fremdeles god plass til videre utvidelse, og planer for forbedringer, utvidelser og forenklinger av prosesser ligger på lista, og jeg er ikke i tvil om at det kommer. Bare for å ha det sagt, gjæringstankene er ikke ombygde melketanker, her er det skikkelige tanker med temperaturkontroll. Gjæringsprosessen er viktig for å sikre riktig resultat.

Ølbrygging og prat

På bryggedagen ble jeg møtt av en smilende Bjarte som ønsket meg velkommen. Bjarte er foreløpig alene i bryggeriet, så han fikser alt som trengs for å holde produksjonen igang. Om ikke lenge er fruen Tonje tilbake fra mammaperm og kan delta mer i driften av Salikatt. Det ble selvfølgelig prat og en introduksjon i bryggeriet. Sekker med malt var allerede linet opp og stod klart for kverning. Etter en gjennomgang var det bare å sette igang med bryggeaktiviteter. Varmt vann stod klart i tanken fra forrige dags bryggeaktivitet, og det var bare å komme igang med kverning og mesking.

Jeg løftet og lempet mer enn 200 kg malt i kverna mens Bjarte tok seg av meskekaret og passe på at det ikke kom klumper i mesken. Har en liten mistanke om at dette ble en aldri så liten avlastning for Bjarte som har sprunget rundt alene på dette bryggeriet. Fort gjort at en sekk med malt velter av kverna og malten havner på gulvet når en er alene. Mesking er alltid gøy, lukten som siver opp av karet lukter som babygrøt, og varmer en ihuga ølbrygger sitt hjerte <3


Den knuste malten blir ledet fra kverna via et rør med en lang skrue igjennom veggen inn til selve bryggeriet, der det på vei ned i karet blir blandet med vann. En snedig detalj som hjelper til med å blande vann og malt og forenkler innmeskingen. Litt må en nå røre for å løsne opp klumper som samler seg, men helt klart mye enklere enn om en dumper malt og vann rett i karet for så å blande det. Etter at all malt og riktig mengde vann er tilsatt ble det mer tid til prat og litt kaffe, det er selvfølgelig viktig på en slik dag.

Det er mye kobling av slanger, og gjelder å ha kontrollen for hvert steg som skal gjøres i prosessen. Her har Bjarte store planer om forbedringer etterhvert, og få lagt opp faste rør med ventiler for å styre vann og vørter mellom tankene. Men gu så utrolig bra alt fungerer med et slikt oppsett. med noen slanger og pumper og god kontroll på oppsettet flyttes vørter fra meskekar til kok.

Overraskene lite lukt av vørter under kok, men med de mengdene damp som skal kokes ut så trengs det skikkelig avtrekk for å få fukten ut av huset. Så om det ble lite lukt av humlen, så så det nå ut som en grønn myr i kokekaret uansett 😛

Det overrasket meg i Trondheim og overrasker meg igjen. Man bruker ikke noe lenger tid å brygge 1000 liter øl som å brygge 50 liter. Forskjellen er større volum og mer energi som trengs for prosessen, ellers er alle tider identisk.
Alle som brygger øl vet det er mye venting innimellom, det betyr god tid til å prate og en god mulighet til å bli kjent med Salikatt. Bjarte er virkelig en kjernekar, en som brenner for hobbyen som nå er blitt hans jobb. Han savner det å eksperimentere med mer spennende øl innimellom, tiden strekker ikke til når en stadig må brygge mengdeølet som skal ut i butikkene. Når Tonje endelig kommer seg i jobb, vil det forhåpentligvis åpne opp for mer tid til akkurat dette. Det håper jeg og, for Bjarte har absolutt kontrollen på det han driver på med, og jeg skulle gjerne sett noen mer spennende og snopne øl ut fra bryggeriet. Någe skikkelig snobent, feks noge digg på de store eikefatene han har fått i hus 😀

For meg var dette nok en super opplevelse, selv om det ikke var mitt øl som skulle brygges så var det utrolig gøy å få med seg denne dagen. Det ble selvfølgelig mye vasking og rydding, men en stor del av bryggedagen dreier seg nettopp om rydding og vasking, og det blir ikke mindre av det når en går fra 50 liter på kok i speidelen til 1300 liter kok på diger melketank. Er en såpass over snittet interessert (oppslukt) i ølbrygging, så er det ren magi å få rusle rundt i bryggeriet og få være med på prosessen.

Jeg heier på Bjarte og Tonje, og satser på at Salikatt blir nok et knallbra bryggeri i Stavanger, det trenger vi så absolutt, det er alt for få av de!

Og bare for å ha det sagt, jeg måtte selvfølgelig nyte en flaske Junaiten fra Salikatt når jeg skrev bloggen, måtte jo komme i stemning og kjenne på akkurat den ølen jeg har vært med og brygget. Skal nok sørge for å handle inn noen flasker av akkurat den batchen jeg har vært med på og kose meg med……den kommer nok til å være enda bedre en den jeg koser meg med nå 😀

Så om du fremdeles ikke har sjekket ut Salikatt, kom deg i butikken og sett igang, ølet anbefales. Og har du allerede smakt det og synes det var godt, kom deg i butikken og vær med å støtte lokalt øl. Det er alt for få bryggerier i området, så da må vi ihvertfall støtte opp om de bryggeriene vi har.

Skål 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.