Red-X SMaSH

14316798_619923658180895_6330090217182237062_n

SMaSH er et spennende konsept innen ølbrygging.

SMaSH står for «Single Malt and Single Hop», det vil si kun en type malt og en type humle.
Hensikten med SMaSH er å holde ting enkelt, og å ha en type malt og en type humle i fokus.

Det finnes mange varianter SMaSH og her er det bare fantasien som setter grenser. Det som er litt spennende med denne typen brygg er at det ikke er avhengig av kategori, man bruker den malten, humlen og gjæren man vil, så finner man ut hvilke type øl man ender opp med ut ifra valgene man gjør. Det er helt klart visse kategorier SMaSH ikke passer til som feks stout, porter eller brown ale, men pils, pale ale, IPA, lager, Vienna lager, barleywine, Munich pluss mer fungerer utmerket.

Etter noen søk på nettet rundt temaet, er det tydelig at pilsmalt og pale malt er de mest populære malttypene. Vienna malt og Munich malt blir også brukt og fungerer meget bra. Mange bruker typiske kjente/populære humlesorter, og det går mye i APA og IPA stil.
Når jeg skulle prøve meg på en SMaSH så tenkte jeg at her må jeg finne på noe helt annet, man hva skulle nå det være…..

Jeg startet med humlen, her ville jeg prøve noe i den typiske sitrusfamilien og gjerne litt fruktighet. Etter noen søk og litt undersøkelser endte jeg opp med Mandarina Bavaria, den humlen stammer fra Cascade som er en super humle i sitrusfamilien. Jeg fant noen oppskrifter på SMaSH IPA med denne humlen med pale malt, og en ting bestemte jeg meg fort for, jeg skal IKKE bruke pale malt!
Har brukt Vienna malt tidligere og hadde planer om å gå for den. I følge beersmith ville jeg ende opp med litt lavere effektivitet med kun Vienna, (estimert SG 1.062 i forhold til estimert SG 1.066 med pale malt) men sånn fikk det være tenkte jeg.
Jeg reiste inn til BryggSelv i Stavanger og tok praten med Aleksander. Forklarte han at nå skal jeg prøve meg på en SMaSH, og at jeg var ute etter en malttype som ikke er så mye brukt. Han foreslo Red-X som nesten ingen kjøper, og han mente denne er litt undervurdert. Ja der satt den gitt! Red-X SMaSH med Mandarina Bavaria skulle jeg lage. Oppskriften ble endret i beersmith, og jeg endte opp med samme estimerte SG som med Vienna, så dette var plankekjøring. For første gang på lenge endte jeg opp med tørrgjær for dette brygget, og valget endte på US-05 som er en rimelig nøytral gjær for å få frem mest mulig smak av malt og humle.
Jeg var klar for brygging!

Litt kjapt om ingrediensene!

Red X er en basemalt som kan brukes på samme måte som pale malt. Den har 30 EBC og gir en tydelig rødfarge i ølet. Ved å bruke kun denne malten i en oppskrift bør man sikte seg inn på ca 1,050OG for å få en fin rødfarge. Dersom man har en høyere OG går den mer over i kobber og brunaktige toner.

Mandarina Bavaria er en kjekk humle fra Tyskland som bryter godt med de godt etablerte nobelhumlene fra samme land. Denne gir et tydelig mandarin/appelsin preg, og er avlet opp fra Cascade. Nøgne Ø brygget for noen år siden et «festivaløl» som de kalte for Mandarina IPA, hvor de brukte mye av denne humlen.

brewing_beer_ingredients

Er alltid spennende å teste nye oppskrifter, og denne bryggedagen kjente jeg at jeg var ekstra spent. Red-X malten var et helt nytt bekjentskap som jeg aldri har brukt før, og jeg var spent på hva jeg egentlig skulle brygge. Jeg hadde siktet meg inn på IPA, men med denne malten så var jeg ikke sikker på om det ble riktig kategori. I tillegg satte jeg opp et heftig humleskjema der jeg ville ende opp med rundt 80 IBU (estimert i beersmith). Farge, bitterhet og ABV passer egentlig ikke inn i noen kategorier, men jeg tenkte at dette må bli en slags India Red Ale. Fant fort ut at dette blir et spennende øl når mesken var igang. Den rødbrune fargen som rant over meskerøret var bare superspennende!
Jeg hadde også satt opp litt nye ting rundt tilsetting av humle. 100 gr humle ble tilsatt i mesken, noe jeg bare måtte prøve etter å ha lest litt om dette. Vanskelig å si hva jeg egentlig fikk ut av det, for å finne ut det må samme øl brygges på nytt uten humle i mesken.
Ellers ble humle tilsatt kok på 90 min, 20 min, 10 min og 5 min. Jeg tilsatte også en pakke etter kok når vørteren var nedkjølt til 80 grader, dette for å tilføre mer smak uten å lage mer bitterhet. Ølet ble også tørrhumlet i to omganger.
Effektiviteten traff enda litt lavere enn det jeg hadde håpet på, men øl skulle det nå bli.

Etter gjæring, flasking og venting kom den store dagen da jeg skulle smake på ølet, dette er noe av det som er det kjekkeste av alt med ølbrygging. Man er så forventningsfull og spent på alt man nå skal gjøre!

 1. Er det trykk i flasken?
 2. Hvordan lukter det når korken går av?
 3. Hvilke farge er det på ølet?
 4. Hvordan er skummet?
 5. Hvordan lukter ølet?
 6. Hvordan smaker det?

Jeg vippet av korken på patentflasken jeg hadde funnet frem, og den herlige lyden av trykk som slapp ut ga meg den første bekreftelsen på at her er det kullsyre. Lukten som strømmet ut av flasken ga meg en ny trygghet, dette blir bra. Jeg helte ølet i glasset, og for en spennende farge! Brunt og rødt i flott harmoni, og en fantastisk aroma som slo opp av glasset. Her luktet det fruktig! Røde bær og mandarin strømmet opp av glasset. Første smak var helt tipp topp. Masse humlete sitrus i ganen, mandarinen kom fint frem, herlig smak av malten, så kom bitterheten frem som ikke føltes som 80 IBU. Det som overrasket meg var hint av kaffe som kom frem i ettersmaken. etterhvert som kaffe of bitterhet forsvant så hang det igjen en herlig fruktig ettersmak.

YES!

homer-excited

Dette ble digg!

Nok en gang satt jeg i sofaen med et salig glis og koste meg. Hver slurk ble bedre og bedre, et så utrolig spennende og annerledes øl er det lenge siden jeg har smakt.
Hvilke type øl dette er aner jeg ikke. Det er en SMaSH, og jeg kaller det en India Red Ale. men det viktigste av alt, er at det smaker helt utmerket, og jeg har masse stående på lager 😀

14264017_619923648180896_3573031950009008308_n

Får avslutte med oppskriften til de som kunne tenke seg å brygge en litt annerledes SMaSH.
Jeg skal helt klart teste ut dette igjen, men skal da bytte ut humlen med en annen type 😉

Oppskrift til 50 liter

Malt:
13kg Red-X

Mesk:

13 kg Red-X malt
100 gr Mandarina Bavaria

63 grader 70 min
73 grader 5 min
78 grader 5 min

Kok 90 min

Mandarina Bavaria humle:
50 g kok 90min
100g kok 20min
100g kok 10min
100g kok 5min

Kjøl vørter raskt til 80 grader og tilsett humle
100g og la stå i 15min

Gjær:
US-05
Gjæres på rundt 20 grader.

Tilsett 125 g humle etter 4-5 dager
Tilsett 125 g humle etter 8-9 dager
Jeg hadde ølet på 2 dunker og fordelte tørrhumlen på de to dunkene, målene i oppskriften er totalvekt for begge dunkene.

14344675_619923608180900_8027246280558624037_n

2 thoughts on “Red-X SMaSH

 1. Prøvd selv en SMaSH på Red-X i januar-2016.
  Med ja Red-X 12,5 kg
  Noe mindre oppfinnsom en du valgte jeg
  Northern Brewer 10% alfa, 70 gram, 90 min kok
  Northern Brewer 10% alfa, 30 gram, 10 min kok
  Northern Brewer 10% alfa, 100 gram, 0 min kok
  Mitt forslag ble en Red Ale.
  Flere har smakt på denne og syntes den var veldig god. Selv ville jeg hatt noe mer humle vha tørr-humling (blir neste gang).

  1. Takker for kommentar 🙂
   Red X er en spennende malt å bruke i en SMaSH. Skal absolutt brygges igjen, men da med mindre malt og mye mindre humle. Hadde allerede satt opp en oppskrift med pale malt, men byttet den ut med red-x, så da ble ølet mørkt med en brunrød kobberaktig farge. Så målet neste gang blir mer rød farge og mer fokus på malten. Får se hvilke humle jeg ender opp med.
   Kjenner jeg meg selv rett, så blir det en stund til jeg brygger denne. Er så mye som skal brygges 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.