Partial-Mash Brygging

Da kommer første innlegg om en utrolig enkel bryggemetode som gir mange muligheter og veldig godt øl.

Partial-mash er en mellom ting mellom All-Grain og ekstraktbrygg.
Partial-mash tar utgangspunkt i ekstraktbrygg, man tilsetter spesialmalt for smak og farge, humle for smak og aroma og gjær ut ifra hvilke type øl.

Litt om ingredienser først.
Jeg handler alt på BryggSelv sin butikk i Stavanger, er så heldig å ha en slik flott butikk i nærheten.
De selger alle typer spesialmalt og flere typer LME (Liquid Malt Extract) som er en ferdig sirup laget av malt.
I tillegg får man tak i flere typer humle og gjær. De har også andre typer ingredienser om man trenger det, men vil holde dette enkelt i første omgang.

Hva trenger man for å brygge partial-mash?

Jeg brygget oppskrifter som var på 5 US-gallon, dvs ca 19 liter.
Da brukte jeg en gryte på 13 liter. Denne var litt knapp når jeg ville brygge litt kraftigere brygg. Så jeg vil anbefale å skaffe en gryte på 15 liter. Men som sagt, det var kun noen få ganger jeg trengte en større gryte, og da fikk jeg låne.
En termostat for å følge med på temperaturen, vil anbefale en elektronisk der man kan stille inn max temperatur, slik at man blir varslet om mesketemperaturen for spesialmalten blir for høy. Temperaturen bør ikke overstige 76 grader, da begynner malten å skille ut tanniner, som man ikke ønsker å ha i øl.
Ellers trenger man alt av utstyr for gjæring, tapping og korking.

Kort gjennomgang av prosessen.

Jeg har lagt til en video i bunnen av innlegget som viser prosessen trinn for trinn vasking/utstyr/brygging/fermentering/flasking/karbonering.
Etter lesing om partial mash andre plasser så endret jeg litt på meskingen. Videoen i bunne sier 20min, mens jeg etterhvert gikk over til 30min.

Tar utgangspunkt i de amerikanske oppskriftene jeg brukte, som går i 5 US gallon / 19 liter.
Start med å fylle 9,5 liter vann i gryta, og varm vannet opp til 68 grader.
Fyll spesialmalten i en liten meskepose, rist litt i posen for å bli kvitt litt av det fineste støvet.
Legg posen oppi gryta. Jeg pleide å henge posen over kanten, slik at malten ikke lå ned i bunnen av gryta der varmen er sterkest.
Mesk/trekk malten i 30 min, og pass på temperaturen, max 76 grader.
Etter 30 min, ta posen ut av gryta og kok opp.
Når vannet koker skal man begynne å tilsette maltekstrakten. Rør rundt i gryta mens man heller i sirupen, det kan fort svi i bunnen om man bare heller oppi. Etter sirupen tilsettes tørrmalt/spraymalt.
Vær litt observant når en tilsetter sirup og tørrmalt og det koker opp, for det kan fort koke over om temperaturen er for høy.
Etter all malt er tilsatt og vørteren koker, så er det på tide å tilsette humle ihht oppsatt humleprogram (oppskriften).
Total koketid er 60 min.
Etter kok er det på tide å kjøle ned vørteren.
Jeg satt gryta i vasken på kjøkkenet, oppå en liten rist, og fylte på med kalt vann og lot dette stå og renne slik at vannet rant ut av overløpet. til vasken.
Følg med på temperaturen med termostaten. OBS…..denne må nå være ren for bakterier, så pass på å bruke Star San.
Vørteren skal kjøles ned til ca 38 grader.
Hell vørteren over i en gjæringsdunk, unngå den verste trubben i gryta, det kan heller kastes.
Bruk gjerne en sil for å unngå de store partiklene fra humlen og proteiner som er klumpet seg.
Fyll så rent vann direkte fra springen oppi gjæringsdunken til det er totalt 19 liter.
Sett på lokket og rist godt i dunken for å blande masse luft inn i vørteren. Oksygen er en nyttig ting når gjæren skal gjøre jobben sin.
Vipp av lokket og tilsett gjæren. Tørrgjær kan bare drysses over vørteren.
Sett dunken til gjæring i 2 uker.
Tørrhumle tilsettes etter en uke.
Så er det på tide med tapping, flasking og karbonering.

Legger ved en oppskrift på en enkel og frisk IPA.
Oppskriften heter Kama Citra Session IPA, men jeg kalte den for Trippel C IPA.
Alle ingrediensene jeg lister opp her er tilgjengelig hos BryggSelv butikkene eller nettbutikken. Men regner med andre bryggebutikker også har de samme eller tilsvarende.

For andre oppskrifter anbefaler jeg Northern Brewer sine nettsider. Der fant jeg mye spennende. Brygget noen av de ihht oppskrift, og har gjort min egen vri på en del oppskrifter derfra. Oppskriften jeg har lagt til i innlegget finner dere inne på Norhern Brewer.
Link direkte til partial mash oppskrifter, klikk inn på en øl, velg så fanen «Additional Information». Ved «Recipe and Instructions» står det «Click Here», klikk der så åpnes en pdf fil med oppskriften.
Linken åpnes i nytt vindu.

Northern Brewer Ekstrakt Oppskrifter

Oppskrift : Trippel C IPA

Spesialmalt
338g Caramel/Crystal 40L

Maltekstrakt
2 bokser CBW Golden Light maltekstrakt/sirup (totalt 6,6lbs)
1 pose DME Golden Light tørrmaltekstrakt

Humle
20g Centenniel (60 min)
32g Cascade (20 min)
34g Cascade (10 min)
64g Citra (10 min)

Tørrhumle som tilsettes etter stormgjæring er over, jeg tilsetter alltid den siste uken.
34g Citra
34g Cascade

Gjær
Safale US-05

Lykke til med brygging 😀
Ikke vær redd for å spørre om det er noe som er uklart 😉

 

 

9 thoughts on “Partial-Mash Brygging

  1. Har du mulighet for å publisere bilder av selve prosessen? (Alt fra koking til tilsetning av humle etc?)

    1. Hei.
      Jeg skal finne frem bilder jeg har liggende fra Partial-Mash brygg.
      Men jeg har også en link til en video som er veldig bra, fikk den selv når jeg begynte med den type brygging. Skal finne den og få lagt den ut.

    2. Da har jeg lagt ut link til Northern Brewer som har masse oppskrifter, og en veldig beskrivende steg for steg video om partial mash.

    1. Så kjekt du har nytte av innlegget.

      Ja 1 pose DME er 500g. Har og sett de selger poser som er 450g, men det har nok ikke noen stor betydning for slutproduktet.

      Lykke til 🙂

  2. Hei,

    Har hatt mange brygg nå med din fremgangsmåte som mal.

    Har videreutviklet litt. Mesker opp til 3kg basemalt med sirkulering vha liten pumpe for å kutte litt på kostnadene til spraymalt. Funker ganske bra, bruker 15 liter gryte, med en 5 liter i tillegg til å røre/koke ut spraymalt i.

    Mulig jeg bytter til en 21 eller 23 liter kjele etter hvert.

    Det fine er at jeg fortsatt kan stå på kjøkkenet med det hele. 🙂

    1. Heisann

      Beklager jeg ikke har svart deg. Har visst ikke fått noen mail om at det er kommet kommentar i bloggen, det må jeg fikse!

      Kjekt å se at folk bruker bloggen og videreutvikler.
      Metoden er helt genialt enkel og resultatet blir knallgodt.
      Brukte metoden i 7-8mnd før jeg gikk over til All-Grain, men det hender jeg rører ihop et lite brygg med denne metoden fremdeles. Kjapt og greit og alt gjøres på kjøkkenet 🙂

      Lykke til videre med bryggingen 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *