Øl og Mat NM

2016-06-08_14-06-54

I år deltar jeg i Øl og Mat NM.
Jeg sendte inn Bazinga Saison, og den gikk til tops i delfinalen i Rogaland.
Nå går turen videre til finalen i Trondheim 5. august.

Litt kjapt om konkurransen.

Konkurransen arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke i samarbeid med Austmann Bryggeri.
Bøker og Børst, Gladmat og Malt og Humle arrangerte delfinalen i Rogaland.
Hjemmebryggere over hele landet ble invitert til å brygge det perfekte ølet, uansett stil, til matretten Bakt torsk/skrei fra Mathallen i Trondheim.

Slik ser oppskriften ut.

 2016-06-08_14-07-59

Ok, hvor begynner man når man sitter der med en oppskrift på skjermen?

Jeg har ikke smakt denne retten, så da var det å prøve å sette meg inn i matretten. Jeg vet hvordan stekt torsk smaker, tilbehøret består av kjente grønnsaker, og en ingrediens som gikk igjen er lime. Fisken og grønnsaken skal stekes, og sausen består av soyasmør.
Jeg ekstra glad i belgiske stiler, og har eksperimentert mye med å bringe inn nye elementer og gjerne krysse stiler, som feks krysning av saison/farmhouse og IPA. For meg var det ikke tvil om at valget måtte bli en eller annen form for Saison. Jeg ville ha noe lyst, fruktig, friskt med hint av krydder for å matche smakene i matretten.
Jeg satt sammen en maltbase på kjente maltsorter (pilsmalt, flaket hvete, victory malt og flaket havre), og fant ut jeg ville teste ut humle fra New Zealand. Valget falt på Kohatu (lignende tysk Hallertau med smak/aroma av tropisk frukt, lime og hint av furu) og Motueka (videreutviklet fra Tsjekkisk Saaz humle med smak/aroma av sitrus og lime med innslag av tropiske frukter). Satset på at disse humletypene ville matche en del av smakene i retten. I tillegg tilsatte jeg en god spiseskje med hel rosépepper for å tilføre hint av pepper, blomster og urter.

For å være på den sikre siden valgte jeg å gjære med to forskjellige gjærsorter.

Dunk 1 «The Big Saison Theory», ble gjæret med WLP 644 Saccharomyces «Bruxellensis» Trois som er en brett lignende miks av gjær. Har brukt denne tidligere og gjæren tilfører fruktighet og antydning til en brett lignenden smak.

Dunk 2 «Bazinga Saison» ble primærgjæret med WLP 566 Belgian Saison II som gir en mer fruktig smak enn Saison I gjæren. I tillegg ettergjæret jeg med WLP 645 Brett Clausenii for å tilføre en friskere smak og antydning til brett funk. Clausenii gir en mildere funk enn andre brett varianter, og tilfører en fruktig aroma.

Planen var å teste disse to ølene opp mot oppskriften. Men tiden gikk og datoen for levering av øl nærmet seg faretruende fort.
Personlig så likte jeg best Bazinga som er super fruktig, herlig frisk og er bare snadder og drikke. For meg var det ingen tvil om hvilke som ville matche best av de to, så jeg tok et valg og kjørte inn til Stavanger og leverte 3 flasker hos Bøker og Børst.

Del finalen hos Bøker og Børst 1.juni

Så kom den store dagen der vinneren skulle annonseres, jeg og fruen busset inn til byen for å få med oss dette.
Bøker og Børst, Gladmat og Malt og Humle hadde lagd til et lite arrangement for kvelden. Bryggerier for årets Malt og Humle telt ble annonsert av konferansier Hans Petter Jørgensen (selveste Svartnissen) som også fortalte litt om Øl og Mat NM. Ostehuset serverte ostebiter, spekepølse og syltede agurker som vi kunne kose oss med mens vi drakk øl (jaja…..fruen drakk cider ;).  Mike Murphy (bryggmester Lervig) var også oppe og pratet litt om øl, konkurransen og arrangementet i Trondheim og om hjemmebrygging og øl generelt. Hadde også gleden av å prate bittelitt med han ved baren 😀  Lene Høie (ølentusiast) som har ansvaret for ølet hos Bøker og Børst hadde gleden av å annonsere vinneren.
Hun fortalte kort om prosessen, og at de hadde smakt ølene til fiskeretten.
Andre plass gikk til Bloody Rabbit Brewery med sin Bretta Kaniner Weisse. Har hatt gleden av å få smake mange av bryggene til Bloody Rabbit, og de lager masse spennende 😉
Så var det første plassen sin tur.
Det var et øl som matchet matretten, og fremhevet smakene. Avgjørelsen var enstemmig blant dommerne, og det ble Bazinga Saison.

Jøye meg sier jeg bare…….

Samboeren prikket meg i skulderen og sa…..» det er deg, det er deg»……heheh

Det gikk noen sekunder før jeg forstod det var jeg som vant!

Jeg fikk diplom, heder og ære og ble tatt bilde av og intervjuet av Gladmat gjengen.
Nå går turen videre til Trondheim og Bryggerifestivalen, der finalen skal holdes fredag 5. august.
Det blir 7 finalister fra delfinalene rundt om i Norge som møtes der oppe, og jammen meg jeg gleder meg stort. Får jeg full pott og treffer like godt med smaken der oppe og stikker av med seieren, så får jeg den ultimate premien for en hjemmebrygger. Jeg får brygge ølet mitt hos Austmann Bryggeri!!!

Så nå er det bare å glede seg til 5. august, og krysse alt jeg har for seier!
Uansett hvordan det går, så blir det en kjekk opplevelse der oppe 🙂

Screenshot_2016-06-08-14-56-46

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.