Øl og Mat-NM 2016

Et innlegg om Øl og Mat NM 2016. Det vil komme en oppfølging om bryggedagen hos Austmann 😀

Øl og Mat-NM 2016 ble avholdt i Trondheim under Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen. Øl og Mat-NM blir arrangert av Austmann Bryggeri og Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS. Arrangørene hadde fått med seg flere leverandører som stilte med overraskende flotte premier. Litt mer om det senere i innlegget.
Konkurransen inviterte hjemmebryggere til å brygge et øl som skulle matche bakt torsk/skrei. Oppskriften på matretten ble delt ut, og vi hjemmebryggere stod fritt til å levere hvilke øl vi ønsket. Dette ga helt andre muligheter enn i konkurranser der man konkurrerer i kategorier. Man stod fritt til å lage det ølet man hadde lyst til og mente ville passe best til matretten. Vinneren var selvsagt det ølet som smakte best sammen med maten. Retten vi skulle brygge et øl til er bakt torsk/skrei, potet med lime og olivenolje, stekte grønnsaker og soyasmør. Fiskeretter er ofte lette retter uten alt for mye kraftige smaker. Denne retten inneholder mange smaker, sødme fra gulrot og erter, syre fra lime og salt fra soya, så her gjaldt det å finne et øl som ikke ville overdøve smakene, og heller ikke så lyst/lett at det ville forsvinne. For meg var det ingen tvil, jeg måtte brygge en saison med en vri.

2016-06-08_14-07-59
Oppskriften på bakt torsk/skrei

Dette var en konkurranse som traff midt i blinken for meg. Jeg har alltid vært interessert i å lage mat og prøve ut nye smaker. Mye av dette har jeg dratt med meg over i ølbryggingen. Jeg har i løpet av disse årene testet ut mye for å lære om hvordan forskjellige varianter malt, humle og gjær påvirker smakene i ølet. Har også testet ut krysninger av stilarter og diverse tilsetninger i øl for å lage annerledes øl. Via diverse brygg har jeg jobbet meg frem til en lys maltbase som jeg ville gå for. Jeg fant fort ut at jeg ville finne humle som matchet smaker man også finner i matretten, og jeg landet på Motueka og Kohatu fra New Zealand. Disse har smak og aroma av sitrus og lime. Lime går igjen i retten, så dette måtte bli bra! I tillegg ville jeg tilsette et element til som også ville matche. Jeg satt hjemme og luktet og smakte på krydder og urter for å finne en siste ingrediens til ølet. Salvie og rosépepper var to ting jeg selv følte ville matche, og jeg endte opp med rosépepper. Da var vørteren bestemt, og jeg ville kjøre to forskjellige gjær i dunkene. I en dunk tilsatte jeg Sacc Brett Like Trois som har en spennende smak som i tillegg til et belgisk preg gir en brett lignende smak. I den andre dunken brukte jeg Saison II gjær som primærgjær og Brett Clausenii som sekundærgjær. Brett tilfører ekstra fruktighet, litt syre og brettfunk. Jeg endte opp med to helt forskjellige øl. Den ene smakte som en klassisk saison mens den andre ble veldig fruktig og fresh. Planen var å lage matretten og smake oss frem til hvilke øl som skulle sendes inn, men for meg var det ikke tvil om hvilke øl som skulle sendes, det måtte bli varianten med Brett C, Bazinga Saison. Ølet hadde en herlig fruktig aroma med innslag av sitrus og brett. Ølet smakte fruktig og friskt, masse innslag av tropiske frukter og sitrus/lime. Rosépepper kom dessverre ikke skikkelig frem, så her hadde jeg nok vært litt for forsiktig når jeg tilsatte. Noe å forbedre til neste gang.

Bazinga

Det ble holdt delfinaler rundt omkring i landet, og 6 heldige finalister fikk gleden av å delta i selve finalen.

Disse deltakerne gikk videre:

  • Bergen, Vidar Andersen med en White IPA
  • Oslo, Marianne Omdahl og Stein Kristian Dahl med en Klassisk Saison
  • Inderøy, Daniel Smith med en Kölsch
  • Bodø, Frode Koppang med en Tripel
  • Kristiansand, Aleksander Andersen med en Wit
  • Stavanger, Geir K Hagen med en Saison ettergjæret med Brett C
wil_lee-wright_matfest2016_mg_1394_28173601654_o
Daniel Smith, Geir K Hagen, Vidar Andersen, Marianne Omdahl, Stein Kristian Dahl, Aleksander Andersen | Foto : Wil Lee Wright

Jeg deltok fra Stavanger og vant delfinalen som ble holdt hos Bøker og Børst i samarbeid med Gladmat og Malt & Humle. Mike Murphy fra Lervig var også innom arrangementet og pratet om Øl og Mat-NM 2015. Var tydelig at gjengen oppe i Trondheim hadde et flott arrangement, så her var det bare å glede seg til en kjekk opplevelse.

Med stor glede reiste jeg med min samboer opp til Trondheim for å delta på finalen. Min samboer er Solli-delen av bryggeriet og er mer glad i cider enn øl, så vi prøver oss litt på det også innimellom. Jammen meg ikke like lett å lage knallgod cider som å lage knallgodt øl!
Vi reiste til Trondheim på torsdagen og fikk bruke dagen på å smake god lokal mat og smake spennende norsk øl inne på bryggerifestivalen. Må trekke frem et par høydepunkter fra smakerunden. Vi fikk smakt på is lagd av karsk, ja de kalte den ihvertfall karsk is og det var smak av kaffe. Sammen med Lakris Lars is så smakte dette helt utmerket!

20160804_153014

Vi fikk også smakt på sjokolade lagd av diverse øl. Prøvde sjokolade lagd med surøl, porter og IPA. Sjokolade med surøl smakte som sjokolade med litt syrlig gelé. Smaken av porter forsvant litt sammen med den mørke sjokoladen. Men  IPA-sjokolade var absolutt en overraskende opplevelse. Det smakte virkelig humle av sjokoladen, og det dukket opp en fin liten bitterhet.
Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen satser på lokale varer. Det var mye kjøtt lagd av vilt, ost ifra diverse ysteri, saft, brus, sjokolade, sjømat osv. Hadde sansen for Stjørdals Bryggeriet som stod og røykte malt på Bryggerifestivalen, fikk selvfølgelig også smake på øl fra bryggeriet med røykmalt. Røyksmak i øl er ikke min favoritt, så et lite smaksglass holdt for min del. Tenker fort på bål og røykt kjøtt når man drikker slikt øl. Men er sikker på at denne ølen sammen med den riktige maten fort kan være en innertier, kanskje til pinnekjøtt eller fenalår 😉

20160804_153807 20160804_153824

Vi som kommer fra Stavanger og er vant med Gladmat-festivalen synes det var herlig å å rusle rundt mellom bodene og oppleve festivalen i Trondheim. Ikke samme trykket og kaoset med lange køer for å få seg en liten tallerken med noe godsaker. Nå var dette riktig nok på torsdagen, og det skal sies at det var litt mer trykk på lørdagen, men en fin festival og en flott opplevelse med masse godt øl og mye god mat.

20160804_141211

Vinneren av Øl og Mat-NM 2016 skulle avgjøres på fredagen. Vi som var finalister ble invitert til fullt opplegg sammen med arrangører og dommere. Vi møttes på bryggerifestivalen og ble servert øl fra Austmann og burger lagd av elgkjøtt og hjemmebakt burgerbrød, snadder!! Tre gamle damer smakte helt topp sammen med viltburger.
Etter litt spising og bli kjent prat, gikk turen opp til Austmann Bryggeri for et lite foredrag, ølsmaking og omvisning.
Yves Leboeuf fra Brussel Beer Project holdt et enkelt foredrag der han fortalte om bryggeriet og hvordan de gikk over fra å være «gypsy brewers» (gjøkebryggere) til eget bryggeri i Brussel. Spennende konsept der de brukte blant annet crowdfunding for å skaffe egenkapital. Dette har de gjort i flere etapper for å skaffe penger til utvidelse av bryggeriet. Fikk høre om utfordringene de har der de må kjempe mot de store, gamle bryggeriene i Belgia som kontrollerer hva som blir solgt i butikkene osv. BBP går langt utenfor de tradisjonelle bryggemetodene og øltypene som er vanlig i Belgia, og satser på nye smaker og spennende øl. Bare det å komme på å resirkulere brød som kastes i et øl er jo helt fantastisk. I ølet Babylone har de erstattet 30% malt med resirkulert brød som ikke er solgt i butikkene, de kaller den en Bread Bitter. Knallgodt øl som minte meg litt om en fruktig IPA med hint av grapefrukt. Masse annet godt øl fikk vi også smake fra BBP.

20160805_162041
Yves Leboeuf fra BBP

Etter foredraget ble det omvisning i Austmann sitt bryggeri. Dette var gøy! Austmann kjøpte det gamle bryggeriet til Kinn når de bygde seg større bryggeri. Et hjemmesnekret bryggeri som jeg vil sammenligne med et storskala hjemmebryggeri. Her er det hjemmelagde tanker og skikkelig håndarbeid som skal til på bryggedagen. De har som Kinn åpne gjæringstanker i et eget sterilt rom for primærgjæring. Så blir ølet flyttet over på tanker for sekundærgjæring. Austmann hadde investert i tappe/korkemaskin som kostet like mye som resten av utstyret til bryggeriet tilsammen. Synes jeg ser gjengen som står og tapper og flasker manuelt i timevis for å få ølet klart for salg. En ting som overrasket meg er at de karbonerer alt øl på flasker og fat istedenfor at de tilsetter kullsyre. Eget rom med 30 grader der alt blir kjørt inn på paller, et siste stopp før ølet blir sendt videre til butikk, pub, pol og restaurant. Rett og slett en flott opplevelse i bryggeriet (spesielt for en bryggenerd som meg).

20160805_163530
Flasker i karboneringsrommet

 

Etter rundturen i bryggeriet gikk turen tilbake til sentrum og Bryggerifestivalen. Nå nærmet det seg finalen og nervene ble mer og mer spent og pulsen steg. Det ble full rulle med foto session, og arrangørene stilte seg opp på scenen. Arrangøren (oimat) introduserte finalen, og Thomas Sjue hos Austmann fortalte om konkurransen og hvorfor dette er en annerledes konkurranse enn andre hjemmebryggerkonkurranser rundt omkring i landet. Dommerne som har smakt og bedømt ølet ble presentert, og den bestod av Erik Lier og Mikael Leiknes fra Mathall Trondheim, Thomas Sjue fra Austmann Bryggeri og Etienne Vermeulen fra Kaapse Brouwers. Etterhvert gikk ordet over til Etienne som fikk æren av å rope opp vinnerne.

Tredjeplassen gikk til Aleksander Andersen for sin Wit.
Aleksander stakk av med en Grainfather fra Brewshop.

wil_lee-wright_matfest2016_93a1114-copy_28859982485_o
Thomas Sjue, Etienne Vermeulen og Aleksander Andersen | Foto : Wil Lee Wright

Andreplassen gikk til Stein Kristian Dahl og Marianne Omdahl for sin klassiske Saison.
De stakk av med en Speidel 50 med startsett fra Bakke Brygg.

wil_lee-wright_matfest2016_93a1136-copy_28828938536_o
Etienne Vermeulen, Thomas Sjue, Erik Lier, Stein Kristian Dahl, Marianne Omdahl | Foto : Wil Lee Wright

 

Førsteplassen gikk til meg, Geir K Hagen, med Bazinga Saison. I følge dommerne fremhevet ølet maten og maten fremhevet ølet, og de mente det var dette ølet blant finalistene som passet best til denne matretten.
Jeg stakk av med den gjeveste prisen som er brygging med Austmann Bryggeri og en Speidel 50 levert av BryggSelv.

wil_lee-wright_matfest2016_93a1166-copy_28575746560_o
Thomas Sjue, Geir K Hagen, Erik Lier | Foto : Wil Lee Wright

Deltakerne ble invitert til festivalmiddag hos Mathall Trondheim etter finalen. Det ble hauger og lass med lokal mat og god drikke til maten. Festen fortsatte utover kvelden med oier og godt øl! Oier er pengene/bongene man brukte for å kjøpe seg en smaksprøve av et øl, finurlig påfunn 😉

20160804_202647

Og hva tenker jeg etter en slik opplevelse?

WOW sier jeg bare!!!
Jeg har nå en diplom som sier jeg er Norgesmester i Øl og Mat-NM 2016. Jeg brygget det beste ølet til denne fiskeretten og har vunnet flotte premier. Det har blitt masse oppmerksomhet i ettertid. Jeg ble intervjuet av Matkanalen og havnet på TV. Stavanger Aftenblad ville ha et par ord med meg så jeg havnet i avisen. Jærradioen/Radio Sandnes ringte og intervjuet meg så var jeg plutselig på radioen og. Så har det selvfølgelig blitt en del på de sosiale medier. Tok litt av følte jeg til tider. Jeg har fått masse oppmerksomhet og fått noen litt småspennende henvendelser som vi får se om blir til noe. Dette med å blogge for BryggSelv er også en ting som tilfeldigvis dukket opp pga denne konkurransen. Bryggeriet er oppgradert med masse nytt utstyr, og SolliHagen ølet skal brygges oppe hos Austmann. Om det blir nøyaktig det ølet som jeg vant med eller en variant betyr ingenting. Bare det å vinne noe slikt er den ultimate opplevelse for en lidenskapelig hjemmebrygger som meg. Akkurat det er noe som kommer til å bli fulgt opp med en egen blogg 😉

Det er utrolig kjekt å treffe så godt som jeg gjorde, og det er utrolig kjekt å få slik tilbakemelding og respons.
Jeg kommer til å fortsette å brygge godt øl, og jeg kommer til å fortsette å teste nye ting innen ølbrygging, så her er det bare å henge med.

Skål!

2 thoughts on “Øl og Mat-NM 2016

  1. Litt av en opplevelse og alle hjemmebryggere sin drøm!
    Slike ting som dette er til inspirasjon for oss andre som kanskje ikke går «all-in», men som likevel syntes det er kjekt å brygge sitt eget øl.

    Også en takk for at du er villig til å dele oppskriften din med andre.

    1. Bare kjekt Max Arild.
      Har fått noen henvendelser fra hjemmebryggere som har vært inne på siden din, så dette er gøy 😀
      Får håpe andre og synes ølet er like godt som jeg synes det er 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *