Golden Sour Goddess

Noen ganger går ikke alt etter planen, og man ender opp med en øl som ikke helt faller i smak. Mars 2016 brygget jeg en gylden versjon av Juleøl 2016, som er en mørk belgisk øl basert på en quadruple. Jeg fjernet all mørk malt og endte opp med pale malt, flaket hvete, Crystal 10L og sukker. En dose tørrmalt måtte også til for å heve ABVen til nivået jeg ønsket (10%+). Humlevalg endte på Saaz, Bramling Cross og Mandarina Bavaria, tanken med denne miksen var å få frem gode smaker som kan passe til juletiden. Brukte også korianderfrø, kamille og appelsinskrell for å gi ølet mer fruktig og krydret preg. I god SolliHagen stil ble halve batchen også tilsatt en essens som ble lagd av mango, pasjonsfrukt, akasiehonning, mild fruktig chili og konjakk. Ølet ble gjæret med WLP500 Monastery Ale Yeast (tidligere kalt Trappist Yeast). Har litt blandede erfaringer med stabiliteten til WLP500, valgte derfor å spe på med Mangrove Jack sin Belgian Ale Yeast i tillegg. En annen ting jeg har lært meg over tid, er at eikeflis er en god hjelper for å gjære ut øl med høy OG, tilsatte derfor ren eikeflis i halve batchen, og eikeflis trukket i konjakk i batchen som også skulle tilsettes essens. Gjæringen startet på 20 grader og ble steppet opp til 28 grader over 5-6 dager.

Sluttresultatet ble ikke som jeg forventet. Versjonen med essens smakte greit, her tror jeg den miksen av frukt klarte å balansere den heftige smaken som vørteren lagde. Pasjonsfrukt gir en del syre, og denne ølen trengte å balansere sødmen. Versjonen med essens ble derfor flasket og lagret, og endte opp som JuleGull 2016. Med lagring har ølen utviklet seg til en meget god og smakfull øl for kos. Resten av batchen tappet jeg over på PET beholdere og tilsatte Morpheus Yeast i en dunk og Brett Brux i den andre dunken, og lot dette få stå i ca et år. Morpheus Yeast ble dyrket frem fra en flaske med Sour Blonde fra Alvinne. Gjæren er Alvinne sin husgjær, og finnes i en ren sacc versjon og en «uren» versjon med villgjær. Det er denne villgjær versjonen jeg tilsatte i ølet mitt. Ølet ble bedre og begge dunkene fikk tydelig brett preg. Villgjæren hadde dratt ølet ned mot en gravity på 1.000 og hadde et veldig vinaktig preg. I tillegg heftig mye smak, og fremdeles ganske mye sødme. Jeg var ikke fornøyd! Rundt den tiden hadde jeg nettopp fått kjøpt meg to eikefat på 30 liter, og tanken sveipet da over på et siste forsøk for å prøve å få til et drikkenes øl. Tappet alt fra begge PET beholderene over på eikefat og satset på at noen måneder lagring ville gi herlig eikepreg og syre. Måtte spe på med en kraftig vørter lagd på tørrmalt og flaket havre for å toppe fatet. Dette ga også sukker til gjærrester jeg ville tilsette, som feks dregs fra Rodenbach Alexander. Det ble noen skvetter fra andre surøl og underveis. Etter en prat med Aleksander hos BryggSelv Stavanger, kjøpte jeg pediococcus bakterie og maltodekstrin. Dette ble tilsatt i fatet for å hjelpe til med å få nok syre til å balansere dette heftige ølet.

 

Etter ca 6mnd på eikefat var det på tide å ta en test. Lukten som slo opp fra fatet var helt magisk. Yes tenkte jeg, når er jeg inne på noe. Fikk tatt en prøve, og smakte……..WOW!!
Dette var noe helt annet, og jeg hadde aldri i minne villeste fantasier forestilt meg at ølet kunne bli så godt. Fantastisk eikepreg i både aroma og smak uten å være overdøvende. Veldig fruktig preg i både aroma og smak, og en fantastisk syre som balanserer det hele. En fest i munnen rett og slett. Dette er nok det mest komplekse ølet jeg har brygget, og dette gir meg helt klart tanker om nye ting som kan testes ut på fatet. Nå er tiden inne for karbonering og flaskelagring en stund til. Gjett om jeg gleder meg til en test når sommeren nærmer seg 😀

Oppskrift til JuleGull 2016 finnes ved å klikke på linken her.
Oppskriften har med innholdet for essensen som ble tilsatt, det har jeg ikke med i den fatlagrede versjonen som endte opp som en magisk surøl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.