Den Store Bryggedagen!

Da kom den store dagen da SolliHagens Brygghus skulle få sin egen bryggedag hos Austmann Bryggeri i Trondheim!

Vi tok fly til Trondheim dagen før og var steinklare tidlig på morgningen, klare for innsats og ølsmaking (hadde jo et håp om at det ble noe av det og).

Austmann er en fantastisk gjeng, og de har et fyrverkeri av en bryggmester.

Ref Austmann sin hjemmeside :
«Austmann ble startet sommeren 2013 av Anders Cooper, Vinko Lien Sindelar og Thomas Sjue. De tre hadde lenge pratet om å det å starte bryggeri. Etter flere møter over flere kalde øl ble det i januar 2011 bestemt at de skulle gjøre det – de skulle bygge seg et bryggeri. Hele 2011 gikk med på å kartlegge behovene for utstyr og kapital, men ingen banker ville hjelpe tre unge menn som ønsket å realisere drømmen om et håndverksbryggeri. Det hele så veldig mørkt ut. Redningen kom i form av tre gamle damer, to mødre og en tante kausjonerte for næringslånene til gutta slik at de kunne komme i gang, og med banken i ryggen gikk de i gang. I januar 2012 satte arbeidet inn for fullt og gutta gikk igang med oppstarten. Med lite kapital tilgjengelig måtte de gjøre alt selv; støping, muring, snekring og bygging av bryggverk. Det ble en lang og lærerik reise, og resultatet ble – om ikke helt perfekt –  mer enn bra nok.»

Skal ærlig innrømme at jeg har fått øynene opp for Austmann og det skyldes helt klart premien jeg vant. Hvilke hjemmebrygger hadde ikke gjort det?
Har fått pratet med Thomas og Vinko og fikk en liten hils på Cooper som kom hjem den dagen vi var og brygget øl. Guttene jobber knallhardt og har helt klart ambisjoner om å bli et anerkjent bryggeri i Norge, de er absolutt på god vei og jeg er sikker på at de lykkes med å nå målene sine.

På tide å brygge øl!

Bryggmesteren til Austmann heter Beau Schiner og er nok en amerikaner som har funnet veien over dammen for å jobbe i den ekspanderende håndverksølbransjen i Norge. En supertrivlelig kar med mange historier og mye på hjerte. Tiden gikk fort sammen med den karen der 😀

Første vi gjorde når vi kom opp var selvfølgelig en runde på bryggeriet og hilse på gjengen. Så ble det en gjennomgang av den skalerte oppskriften og bli enige om at dette så greit ut. De har helt annen effektivitet på et stort bryggeri enn på min lille 50 liter speidel, så for meg var det bare å nikke og være enig at dette blir nok bra. Oppskriften hadde jeg diskutert litt frem og tilbake med Beau i forkant, og den hadde jeg satt sammen ut ifra hvilke ingredienser de hadde på lager og hva de klarte å få tak i. Litt synd vi ikke fikk brygget Bazinga Saison som vant, men villgjær var ikke aktuelt å begynne med for de, så da var det bare å finne på noe annet. Oppskriften jeg satt sammen skulle bli en Farmhouse ale med en del humle tilsatt sent i kok, så målet i mitt hode var en tåkete, tørr øl med en krydret smak som går over i fruktighet. Nok om det……brygging!

Maltmølla

Meskekaret stod klart, og varmt vann i en stor tank stod også klart fra forrige bryggedag. Her kjører de kjølevannet rett i en stor tank og tar vare på den varmen, og sånt sett sparer energi når de skal starte med neste brygg, genialt! Så da var det bare å finne frem malten og sette igang. Når en skal brygge 1000 liter øl, så er det liiitt mer malt og humle enn når jeg brygger 50 liter hjemme, så det var bare å begynne å lesse sekker på en palle og komme igang. De har selvfølgelig assistenter som hjelper til med bryggedagen, så skal ærlig innrømme at vi fikk god hjelp og dagen ble absolutt mindre slitsom enn jeg hadde sett for meg…..hehehe.

Mesking på gang.

Så var det å lesse malt i kverna som kjører den knuste malten direkte i meskekaret. Dette gjøres samtidig som vannet fylles i karet, oglitt røring måtte til for å unngå klumper i mesken, her snakker vi manuelt arbeid. Så ble det venting, og hva er vel ikke bedre da enn å smake på dagens første øl. Austmann har selvfølgelig en bar bak i bakrommet med diverse øl på fat. De fant selvfølgelig frem litt annet og utover dagen, så vi fikk smake mye spennende som ikke var kommet enda. Fikk til og med se de nye boksene som nå er å finne i butikk, men de fikk vi IKKE ta bilde av, hvertfall IKKE dele de med det første.

Kunne ikke bare brygge øl 😉

Det ble litt ut og inn mellom bryggeriet og baren. Måtte får med oss mesking og overgang til skylling. Da kjøres vørteren direkte over til koketanken mens vann sprinkles over mesken. Etterpå ble det å grave ut den brukte malten (noe vi nesten gikk glipp av) og jeg fikk gravd ut de siste spadene fra karet……..var effektive disse assistentene gitt. Eller så var de vi som synes det var kjekkere i baren enn i bryggeriet……hmmmmm


Humle fikk jeg selvfølgelig også tilsette i kok, var jo nødt til det, og vørteren luktet som vanlig fantastisk.
Austmann primærgjærer i åpne firkantede kar i et eget rent rom. Øl i et kar ble tappet over på tank for sekundærgjæring, og gjærkaka ble gravd ut. Dette var utrolig interessant. Måten bunnen på karet er utført, gjør at en får en rullende gjæring, og at proteiner, død gjær og fersk gjær legges seg lagvis i bunnen. Så her var det bare å skrape av helt fersk gjær som kan brukes om igjen. Vi fylte nesten opp en 10 liter bøtte med gjær som igjen kunne brukes til to nye brygg. Vi skulle bruke French Saison Yeast fra Wyeast, den hadde stått såpass lenge, så der skulle hele bøtta tilsettes i karet. Fikk selvfølgelig med oss en prøve som jeg har brukt på Bazinga Saison. I Bazinga tilsatte jeg litt rosépepper, noe jeg droppet med når jeg brukte french saison yeast som produserer estere med masse peppersmak, spesielt ved høyere temperatur. Vi ble enige om å kjøre primærgjæring på rundt 26 grader, noe som ville gi en del krydder. I ettertid skal jeg nok si at det ble litt vel mye pepper, men jeg hadde null erfaring med denne i forkant, så om det blir nye batch (er lov å håpe), så skal dette justeres ned for å dempe pepperen.

Grave ut gjær fra det åpne primærgjæringskaret.

Da var plutselig dagen over, og det var egentlig en stor overraskelse. Det store hjemmesnekrede bryggeriet er aboslutt raskt å brygge på. Bruker mye lengre tid å brygge mine puslete 50 liter enn vi brukte på 1000 liter hos Austmann. Så dette var gøy! Vi fikk skyss tilbake til hotellet, og ble invitert ut på mat og øl på kvelden. Noe vi gledet oss til.

På kvelden møtte vi Vinko og Beau og ble tatt med på en rundtur til forskjellige ølhuler i Trondheim. De kjenner alle og vi får hilse på mange kjekke folk. Kvelden endte opp i bursdagen til Martin Flip som jobber for Nøgne Ø, der var flere fra håndverksøl miljøet rundt omkring i landet, samlet på en pub i Trondheim for å feire Martin. For en herlig gjeng og stemning det er blant de, selv om de er konkurenter så er de gode venner.

Så kom den lange ventetiden…….dagene og ukene gikk og det var ikke annet å gjøre enn å vente på et ferdig produkt. Det ble en diskusjon rundt navn, og et klokt Austmannhode fikk idéen Ro-Day som er et kreolsk slang for å få ut og vandre. Kreolsk er en miks av Fransk og Amerikansk, noe ølet vi brygget også er, fransk saisongjær og amerikansk humle. Så Ro-Day ble valgt som navn, og ølet ble en Creole Saison (ny kategori??). Etterhvert ble ølet tappet på fat, og selvfølgelig noen flasker som jeg fikk tilsendt fra Austmann. Jeg var som en unge når jeg hentet pakken og satte en flaske i kjøleskapet med en gang jeg kom hjem, resten gikk i ølkjelleren. Superspent åpnet jeg en flaske tidlig på kvelden, og må si jeg var ikke overbegeistret av resultatet. Det var veldig grumsete, og mye smak av gjære, så her var jeg helt klart alt for kjapp med å åpne en flaske som hadde blitt ristet på vei ned fra Trondheim og hjem til huset. Neste flaske jeg åpnet en stund senere var noe helt annet. Pepperen slår til i munnen, så kommer fruktigheten fra humlen blandet sammen med estere fra gjæren, dette var noe annet. Skulle gjerne hatt litt mindre pepper i starten, noe som overdøver en del av de andre smakene som kommer, og som også gjør at ølet kan oppleves litt spesielt. Men så er det jo en spesiell øl da, mye av det jeg lager er spesielt……hehehe
Tiden gikk videre, så nærmet det seg Sur & Bitter i Sandnes, og Austmann ymtet frempå at de skulle ta den med ned dit. I tillegg hadde de solgt fat til Bøker & Børst og Melkebaren. Bøker & Børst skulle sette den på tapp så fort de fikk en ledig linje. Vi jobbet som frivillige på Sur & Bitter på fredagen, så da ble det ikke sjans å smake på noe før sent på kvelden. Men på lørdagen ble det selvfølgelig smaking på Sur og Bitter og senere på kvelden på Bøker & Børst. Superfornøyd, og stor stas å se at ølet er på tapp og at ratinger på Untappd tikker inn.
Fikk en stor overraskelse når det samtidig begynte å tikke inn ratinger  i Barcelona, tenk å ha en slik launch av eget øl! Frem til nå har det dukket opp rundt omrking i Norge pluss Rotterdam og Barcelona i utlandet. Kan en bli mer fornøyd……nei det er vel nesten ikke mulig.

Tok turen inn til Bøker & Børst sammen med Spencer fra Austmann, fantastisk gøy!

Klapper meg selv på skulderen og nyter opplevelsene vi har hatt med Austmann, så får vi håpe det dukker opp nye muligheter, ny batch kanskje, eller et annet bryggeri……ja hvem vet hva tiden bringer. En ting er hvertfall sikkert, S|H Brygghus skal fortsette å lage spennende øl, vi skal delta på arrangementer slik at flere får smake på ølet, og øl skal leveres på konkuranser, og hvem vet, en vakker dag dukker det kanskje opp i en butikk nær deg.

Eget øl på Malt & Humle 2017

Vil avslutte innlegget med å sende en stor takk til Austmann karene Thomas, Vinko, Cooper, Beau, Spencer og alle dere andre jeg fikk treffe. Dere er fantastiske, kjekt å bli litt kjent med dere.

Skål godt folk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.