Crazy India Saison Funk Edition aka Vinnerølet

Her kommer oppskriften for vinnerølet mitt.

Lykke til med brygging for de som måtte finne på å brygge denne 😀

Crazy India Saison Funk Edition

Oppskriften er til 50 liter, men jeg har lagt til mengdene i % i tillegg.

Estimerte verdier ihht oppsett i Beersmith
IBU : 48,7
EBC : 15,5
OG : 1.068
FG : 1.009

Malt
5,5 kg   Pilsmalt   (37,6%)
5,5 kg   Viennamalt   (37,6%)
700 g   Crystal 20L   (4,8%)
500 g   Victory   (3,4%)
500 g   Aromatic   (2,7%)
300 g   Havregryn   (2,1%)
320 g   DME Pilsmalt   (2,2%)

Mesk
67 grader 60 min
77 grader 10 min
Mesk ut og skyll på 78 grader

Kok 90 min

Humle
20 g Amarillo         60 min
20 g Sorachi Ace    60 min
30 g Amarillo         20min
27g Sorachi Ace     20 min
61 g Amarillo         5 min
41 g Sorachi Ace    5 min

Gjæringsprosess
Tilsett Vermont gjær fra Yeastbay.
Gjæres på 19 grader i 4 dager.
Stikk over til ny dunk.
Tilsett WLP 566 Saison II pluss essens.
Øk temperatur til 23 grader.

Essens
500 g Fersk ananas
280 g Mango
42 g Appelsinzest
1,5 ss Korianderfrø
2 ss Hel sort pepper
165 g Marmeleiro Honning
1 kg sukker
2 l vann

Kokes i ca 1t.
Sil av essensen og klem godt i massen for å få med mest mulig væske. Skrap av mosen som kommer igjennom silen, dette gir masse god smak.
Hell essensen oppi dunken.
Kok

Tørrhumle/chili
40 g Amarillo
30 g Sorachi Ace
12 g Tørket Aji Amarillo Peruvian Chili (65.000 scoville)

Chilien kan nok erstattes med annen chili. Legg tørket chili i en humlepose og tilsett samtidig med tørrhumle.
Jeg smakte etter 3 dager, begynte da å kjenne en svak prikking. Lot chilien ligge et par dager til og tok ny prøve jeg smakte på. Da prikket det godt bak på tunga, og jeg fjernet chilien fra ølet.

Villgjær
Jeg lot ølet stå nesten 4 uker. Da førte jeg ølet over på glassballong og tilsatte WLP 650 Brett Brux.
Ølet fikk stå og gjære i 4 uker. Sjekket gravity noen ganger den siste uken for å se at den lå stabilt før flasking.
11425435_10153224468766141_1893406337105916115_n

Litt data for mine målinger og beregninger.

OG : 1.060 (havnet en del lavere enn estimert)
FG : 1.004 (Brett Brux sørget for å gjære godt ut)
ABV : 7,4%

Ekstra alkohol pga tilsatt sukker og honning : 1,4%
Ekstra alkohol pga karbonering (7g/liter) : 0,4%

Ender da på ABV : 9,2%

Det vil også være litt sukker i frukten, men ser bort ifra den. Har sjekket en del sukkerinnhold i frukt og bær, og det er ikke så mye det blir ut av det.
Skal også innrømme at jeg hadde glemt litt når jeg lagde etikettene, der endte ølet på 8,3%…….jajaja 😉

Om noen lurer på noe utover det jeg har delt her, så er det bare å spørre. Enten her eller på S|H Brygghus sin hjemmeside på Facebook, følg meg gjerne der også.
Jeg har også oppskriften i Beersmith filformat, kan sendes på mail om ønskelig.

Link til S|H Brygghus på Facebook

SKÅL!!!!

11745850_10153305081031141_7076230138937195271_n

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *